fbpx
 

Γήρανση δέρματος: Πώς να κερδίσουμε τη μάχη με τον χρόνο!

Γήρανση δέρματος: Πώς να κερδίσουμε τη μάχη με τον χρόνο!

Οι γυναίκες θέλουν να είναι όμορφες και λαμπερές. Προσέχουν την εμφάνισή τους, φροντίζοντας να επιλέγουν ωραία ρούχα και παπούτσια, περιποιούνται επιμελώς τα μαλλιά και τα νύχια τους, αλλά πέφτουν σε σημαντικά λάθη όταν έρχεται η ώρα να φροντίσουν την επιδερμίδα τους.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σύγχρονες γυναίκες είναι ότι ξεκινούν την αντιγηραντική φροντίδα, όταν τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό τους είναι ήδη έντονα και βαθιά.

Οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι είναι πιο σοφό οι γυναίκες να χρησιμοποιούν προϊόντα, που προλαμβάνουν ή καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης από την ηλικία των 20 ετών, όταν ακόμη το σώμα μας παράγει μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου.

Μαμά γερνάω…

Η γήρανση του δέρματος αποτελεί μια διαδικασία της οποίας η εξέλιξη είναι σταδιακή και επηρεάζεται τόσο από τα γονίδια, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, o σύγχρονος τρόπος ζωής, η διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλα.

  • Έτσι, στις νεαρές ηλικίες, τα πρώτα σημάδια ξεκινούν με τις ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στο μέτωπο, γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου, περιστοματικές ρυτίδες) και κοντά στα μάτια (πόδι της χήνας).
  • Στην ηλικία των 30, η κυτταρική ανανέωση μειώνεται ακόμη περαιτέρω, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο θαμπή και να ξεκινούν οι χρωματικές ανομοιομορφίες στο δέρμα.
  • Δέκα χρόνια μετά, το δέρμα είναι πιο λεπτό, ενώ ενδέχεται τα σημάδια γήρανσης, όπως για παράδειγμα οι μαύρες κηλίδες και οι ρυτίδες, να είναι πιο έντονα.
  • Στην ηλικία των 50 μαζί με τις ρυτίδες και τις σκούρες κηλίδες επέρχεται και η χαλάρωση της επιδερμίδας, καθώς η παραγωγή των δύο δομικών πρωτεϊνών της επιδερμίδας, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, φθίνει κατά πολύ. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι ποσότητες των εν λόγων πρωτεϊνών αρχίζουν να μειώνονται ήδη από την ηλικία των 25 ετών.

Σταματήστε τον χρόνο

Όσο και κι αν φαίνεται αναπόφευκτο, η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να επιβραδυνθεί, αρκεί να λάβουμε από νωρίς τα μέτρα μας. Οι…κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατήρηση της νεότητας συνιστούν:

Ποτέ χωρίς προστασία στον ήλιο

Οι ακτίνες του ήλιου ενοχοποιούνται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες, η χρήση αντηλιακού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της φωτογήρανσης.

Μαχαίρι στο κάπνισμα

Οι τοξικές και χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό των τσιγάρων επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και ως εκ τούτου την λάμψη και την ελαστικότητα του δέρματος. Ακόμη, όμως και οι κινήσεις που κάνει μια γυναίκα στο πρόσωπο και στο στόμα όταν καπνίζει, συμβάλλουν στην εμφάνιση ρυτίδων!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε μαχαίρι όσο το δυνατό συντομότερα την κακή αυτή συνήθεια.

Ναι στη σωστή διατροφή

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί κ.α. συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά.

Ναι στη σωστή περιποίηση

Για να προλάβετε την αφυδάτωση στο δέρμα, μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό όταν πλένεστε. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάντε καθαρισμό ή απολέπιση η οποία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και λειαίνει το ξηρό και τραχύ δέρμα.

Ναι στην φυσική αναγέννηση της επιδερμίδας

Η Histoplastin Red είναι μια κρέμα με ισχυρή αναγεννητική, αναπλαστική και αντιγηραντική δράση. Ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αποκαθιστά την ελαστικότητα και επαναφέρει τη σφριγηλότητα, δημιουργεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φιλμ προστασίας που μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες, θρέφει και αναδομεί το δέρμα.

Αποτέλεσμα 40ετούς έρευνας του Καθηγητή Β. Παπαγεωργιου και της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με πανεπιστήμια  του εξωτερικού σε Ελβετία, Γερμανία, Αμερική, η Histoplastin Red αντιστρέφει τα σημάδια της πρόωρης ή της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου και μεταμορφώνει το δέρμα ξαναδίνοντάς του τη χαμένη ζωντάνια και λάμψη!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/premature-aging
https://medlineplus.gov/ency/article/004014.htm
https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/causes-of-aging-skin
https://www.health.com/health/gallery/0,,20788790,00.html