fbpx
 

Προστασία από τη φωτογήρανση

Προστατευτείτε αποτελεσματικά από την ηλιακή ακτινοβολία

Εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι το στανταρισμένο εκχύλισμα του φυτού Alkanna tinctoria προσφέρει έξτρα προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι έχει την ικανότητα να προλαμβάνει τη φωτογήρανση του δέρματος, που προκαλεί βαθιές ρυτίδες, καφέ κηλίδες και ερεθισμούς.

Η φωτογήρανση προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB. Το όζον φιλτράρει μόνο σε ποσοστό 5% τη UVA ενώ τη UVB σε ποσοστό 95%. Καθώς όμως χρόνο με το χρόνο το όζον μειώνεται, αυξάνεται η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε. Έτσι τα τελευταία χρόνια, ο ήλιος είναι περισσότερο επικίνδυνος απ’ότι άλλοτε.

 • UVΑ
  Εισχωρούν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος:
  Προκαλούν έντονο οξειδωτικό στρες που επιταχύνει τη γήρανση.
 • UVB
  Δρουν στην επιφάνεια του δέρματος:
  Προκαλούν την απόπτωση των ινοβλαστών, των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και συντηρούν την ελαστικότητα του δέρματος

Mελέτη σε κυτταροκαλλιέργειες ανθρώπινου δέρματος έδειξε ότι ένας ενεργός παράγοντας στο στανταρισμένο εκχύλισμα του φυτού Alkanna tinctoria δεσμεύει τις ακτίνες UVA και UVB και αναστέλλει τη δράση τους. Χρησιμοποείται ως βάση πριν από τη χρήση αντιηλιακής κρέμας.

Η υπερέκθεσή μας στον ήλιο

Η υπερέκθεσή μας στον ήλιο

Ο ήλιος είναι ευεργετικός για την υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, Αρκεί η έκθεσή μας σ’αυτόν να μην είναι υπερβολική. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα. Αυτό όμως κρύβει και κινδύνους, γιατί κάνει την υπερέκθεσή μας αναπόφευκτη, εφόσον επικρατεί αυξημένη ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου.

Οι ηλιακές ακτίνες φτάνουν στο δέρμα μας όχι μόνο απευθείας από τον ήλιο και τον ουρανό, αλλά και μέσω των ανακλάσεων του εδάφους. Έτσι επιφάνειες όπως η άμμος, το χιόνι, το νερό και το τσιμέντο ανακλούν μεγάλο ποσοστό του ηλιακού φωτός. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το νερό κατά την κολύμβηση, οπότε δεν είμαστε προστατευμένοι μέσα στη θάλασσα. Επίσης το ποσοστό της ακτινοβολίας που δεχόμαστε αυξάνεται με το υψόμετρο.

 


Η υπεριώδης ακτινοβολία: Διαβάστε περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Η υπεριώδης ακτινοβολία

Ιδιαίτερα βλαπτική για το ανθρώπινο δέρμα είναι η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία UV. Διαιρείται σε 3 τύπους: UVA, UVB και UVC. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η υπεριώδης ακτινοβολία φιλτράρεται μερικώς από το όζον. Όμως η μείωση του όζοντος  χρόνο με το χρόνο έχει μειώσει το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που φιλτράρεται κι έτσι τα τελευταία χρόνια ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες.
Η UVΑ φτάνει στη γη σε ποσοστό 95%, ενώ η UVΒ σε ποσοστό 5%. Η UVC απορροφάται από το όζον και δε φτάνει στη γη.

Η UVB δρα στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και προκαλεί εγκαύματα. Το Β αντιστοιχεί στο Burn. Η UVA είναι πιο επικίνδυνη γιατί ελάχιστο ποσοστό της φιλτράρεται από το όζον. Επίσης διαπερνά τα σύννεφα, τα γυάλινα παράθυρα και την ανθρώπινη επιδερμίδα φτάνοντας στα χαμηλότερα στρώματά της. Είναι αυτή που προκαλεί γήρανση και χρόνιες βλάβες. Το A αντιστοιχεί στο Aging.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αόρατη

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αόρατη

Οι υπεριώδεις ακτίνες δεν είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι, όπως αυτές που ανήκουν στο φάσμα της ορατής ακτινοβολίας του ήλιου και τις αντιλαμβανόμαστε ως φως. Ακόμη όμως κι αν τις βλέπαμε δε θα μπορούσαμε να προστατευτούμε στη σκιά. Κι αυτό, γιατί η αόρατη υπεριώδης ακτινοβολία είναι εξίσου βλαβερή τόσο όταν πέφτει απευθείας επάνω μας, όσο και όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει.

Η λύση είναι να φοράμε πάντα αντηλιακό, ακόμη και σε σκιερό μέρος.

Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας

Οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι η κυριότερη αιτία της γήρανσης, της ανομοιομορφίας του χρωματικού τόνου και του καρκίνου του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UV διαιρείται σε 2 τύπους UVA και UVB:

 • UVΑ
  Προκαλεί Φωτογήρανση και Μελαγχρωματικές διαταραχές (πανάδες, κηλίδες, μέλασμα)

  To Α αντιστοιχεί στην αγγλική λέξη Aging για τη Φωτογήρανση.
  Οι ακτίνες UVΑ είναι πιο ύπουλες και επικίνδυνες, επειδή -χωρίς να προκαλούν έγκαυμα και πόνο όπως οι UVB– εισχωρούν βαθύτερα, φτάνουν ως το χόριο και προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες που δεν είναι ορατές. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, οι βλάβες αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι τον πυρήνα των κυττάρων μας και εκφυλίζοντας τo DNA να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.
 • UVΒ
  Προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα.To B αντιστοιχεί στην αγγλική λέξη Burning για το έγκαυμα.Οι ακτίνες UVB προκαλούν βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος, στην επιδερμιδα. Ωστόσο και αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε τροποποίηση του γενετικού υλικού και τελικά σε καρκίνο. Αυτό συμβαίνει όταν το έγκαυμα επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου, με μεγάλη συχνότητα και ένταση.
Τι είναι η Φωτογήρανση

Τι είναι η Φωτογήρανση

Οι πιο καταστροφικές συνέπειες του ήλιου δε γίνονται άμεσα αντιληπτές, αλλά φαίνονται μακροπρόθεσμα. Κι αυτό γιατί η ακτινοβολία που δεχόμαστε και οι αρνητικές επιδράσεις τους, συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών. Το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αθροιστικής έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο είναι η φωτογήρανση.

Η φωτογήρανση είναι η επιταχυνόμενη γήρανση της επιδερμίδας, σε σχέση με την αργή φυσιολογική ηλικιακή γήρανση. Οι επιπτώσεις της είναι ορατές κυρίως στα σημεία που μένουν ακάλυπτα από ρούχα, στο πρόσωπο, στα χέρια, στη ράχη και τον τράχηλο (κυρίως των αντρών), στο λαιμό και το ντεκολτέ.

 

UVA και Φωτογήρανση

UVA  και Φωτογήρανση

Η UVΑ είναι υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου. Το Α αντιστοιχεί στο Aging επειδή επιταχύνει τη γήρανση της επιδερμίδας. Η πρόωρη γήρανση εξαιτίας του ηλίου λέγεται φωτογήρανση.

Η UVA εισχωρεί βαθιά στο δέρμα και έχει καταστροφική επίδραση σε όλα τα στρώματά του, μέχρι και τα χαμηλότερα :

 • Αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα.
 • Αλλοιώνει επίσης τα μελανοκύτταρα, προακαλώντας δυσχρωμικές βλάβες.
 • Καταστρέφει την ελαστίνη και το κολλαγόνο.

Η πρόωρη γήρανση είναι δυνατόν να προληφθεί με την καθημερινή χρήση των κατάλληλων προϊόντων.

Τα σημάδια της Φωτογήρανσης στο δέρμα

Τα σημάδια της Φωτογήρανσης στο δέρμα

Ο ήλιος προκαλεί πλήθος προβλημάτων στο δέρμα μας, που αφορούν τόσο την αισθητική όσο και την υγεία του.

Οι συνέπειες της καταστροφικής επίδρασης του ηλίου αργούν να εμφανιστούν γιατί είναι αποτέλεσμα αθροιστικών αρνητικών επιδράσεων ετών. Γι’αυτό ήδη από τα νεανικά μας χρόνια και προτού οι συνέπειες γίνουν ορατές, είναι απαραίτητη η πρόληψη χρησιμοποιώντας αντηλιακό και προϊόντα αναγέννησης και ανάπλασης.

Χαρακτηριστικές βλάβες της φωτογήρανσης είναι:

 • Βαθιές ρυτίδες
 • Ωχρότητα
 • Ξηρότητα και Τραχύτητα
 • Χαλάρωση
 • Απώλεια της πυκνότητας της επιδερμίδας
 • Αγγειακές βλάβες-ευρυαγγείες (τριχοειδή)
 • Δυσχρωμικές αλλοιώσεις όπως πανάδες, μέλασμα ή μικρές λευκές κηλίδες
 • Λέπτυνση της επιδερμίδας
Πότε εμφανίζεται η φωτογήρανση

Πότε εμφανίζεται η φωτογήρανση

Κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να εμφανίσουν νωρίτερα σημάδια γήρανσης από τον ήλιο. Αυτό που τους κάνει πιο ευάλωτους μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής τους, ο τύπος δέρματός τους ή η ελλιπής αντηλιακή προστασία με κατάλληλα προϊόντα από μικρή ηλικία.

Το πόσο νωρίς θα κάνουν την εμφάνισή τους τα σημάδια της φωτογήρανσης εξαρτάται από:

 • Την ηλικία
 • Η φωτογήρανση ξεκινά από την εφηβική ηλικία και συνήθως αρχίζει να γίνεται ορατή σε ελαφρά μορφή, καθώς το άτομο διανύει τη δεκαετία των 20.
 • Μετά τα 30 η φωτογήρανση σε συνδυασμό με τη φυσιολογική γήρανση κάνουν τα σημάδια να φαίνονται εντονότερα.
 • Με την αύξηση της ηλικίας, επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο.
 • Το βαθμό της ηλιακής έκθεσης
 • Υπάρχουν επαγγέλματα που από τη φύση τους μας αναγκάζουν σε πολύωρη έκθεση στον ήλιο, όπως για παράδειγμα όσοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.
 • Ακόμη και οι επαγγελματίες οδηγοί μέσα στο αμάξι τους παρατηρούν ότι η μια πλευρά του προσώπου τους είναι πιο γερασμένη, επειδή η UVA διαπερνά το τζάμι του αυτοκινήτου.
 • Επίσης πολλά σπορ συνεπάγονται παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, όπως ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, τένις, σκι, ποδηλασία.
 • Το βαθμό της ηλιακής ευαισθησίας
 • Ο φωτότυπος του κάθε ανθρώπου καθορίζει το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, καθώς και την ευαισθησία του στον ήλιο. Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα δε μαυρίζουν, αλλά καίγονται γρηγορότερα απ΄ό,τι τα σκουρόχρωμα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Όσοι έχουν πάθει πολλές φορές έγκαυμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη ευαισθησία λόγω του επιβαρυμένου ιστορικού τους.
 • Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά) αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στον ήλιο.